Συλλογή - Εκθέσεις

Μόνιμη Συλλογή

Το Τοπικό Μουσείο Μηλεών Πηλίου προβάλλει κατά ενότητες, την ιστορία του χωριού και την παραδοσιακή ζωή των κατοίκων του, με κείμενα, πλούσιο φωτογραφικό υλικό και αντικείμενα.

Στην είσοδο του Τοπικού Μουσείου εκτίθεται αντίγραφο του λάβαρου της Ελληνικής Επανάστασης κατά της Τουρκοκρατίας που υψώθηκε στις Μηλιές το 1821 και ο χάρτης της Ελλάδας που τυπώθηκε στη Βιέννη την ίδια περίοδο. Στην είσοδο του Μουσείου εκτίθεται αντίγραφο του λάβαρου της Ελληνικής Επανάστασης κατά της Τουρκοκρατίας που υψώθηκε στις Μηλιές το 1821 και ο χάρτης της Ελλάδας που τυπώθηκε στη Βιέννη την ίδια περίοδο.

Η έκθεση ξεκινάει με την ιστορική αναδρομή από τη μυθολογία με τους άγριους Κένταυρους και το σοφό Χείρωνα που δίδαξε τον Αχιλλέα να γιατρεύει με τα βότανα, εστιάζει στους γάμους του Πηλέα και της Θέτιδας που γιορτάστηκαν στα δάση του Πηλίου και στον Ιάσωνα που έκτισε με τους αργοναύτες του την Αργώ με ξυλεία του βουνού.
Αναφορά γίνεται και στις ανασκαφές που έφεραν στο φως ερείπια Μαντείου αφιερωμένου στον Κοροπαίο Απόλλωνα.
Στη συνέχεια, ο επισκέπτης παρακολουθεί την εξέλιξη του χωριού στα χρόνια της Τουρκοκρατίας, στοιχεία της τοπικής αρχιτεκτονικής και την εκκλησία των Παμμεγίστων Ταξιαρχών και στα ξωκλήσια στο μοναστήρι του αγίου Νικολάου στα Παυλάκια, για τον ζωγράφο Θεόφιλο που έζησε για λίγο στις Μηλιές και τον Μακεδονομάχο Γαρέφη.

Η πνευματική άνθηση του τόπου παρουσιάζεται εκτενώς με πληροφορίες για την περίφημη Μηλιώτικη Σχολή που ιδρύθηκε το 1814 και λεπτομέρειες σχετικά με τους τρεις Μηλιώτες Δασκλους του Γένους, Άνθιμο Γάζη, Γρηγόριο Κωνσταντά και Δανιήλ Φιλιππίδη και αναφορά στην εποχή του Νεοελληνικού Διαφωτισμού.

Στον επισκέπτη παρουσιάζεται η περίοδος ακμής στις Μηλιές των αρχών του 20ου αιώνα, το τρενάκι του Πηλίου, τον Μουτζούρη, που συνδέει το 1904 τις Μηλιές με τον Βόλο καθώς και στοιχεία για τις τοπικές πηλιορείτικες φορεσιές.

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στην πυρπόληση του χωριού από τον γερμανικό στρατό το 1943 και τις μεγάλες καταστροφές της περιοχής από τους σεισμούς του 1955.

Το Μουσείο προσφέρει τη δυνατότητα στους επισκέπτες να γνωρίσουν την παραδοσιακή ζωή του χωριού. Η τέχνη του σαμαρά και του πεταλωτή, του σιδηρουργού και του φαναρτζή, του ξυλογλύπτη και του λιθογλύπτη, καθώς και του αγιογράφου έχουν το καθένα το δικό του πάνελ. Παρουσιάζονται αγροτικές εργασίες όπως η παραγωγή του ελαιόλαδου, του κρασιού και του τσίπουρου, καθώς και οι καθημερινές δουλειές της Μηλιώτισσας νοικοκυράς, το ψήσιμο ψωμιού, η προετοιμασία του τραχανά και του πελτέ, το σαπούνι, τα σπιτικά γλυκά και το λικέρ.

Θεματικές εκθέσεις

Έχοντας παρουσιάσει στη μόνιμη συλλογή του την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου, το Τοπικό Μουσείο θέτει ως επόμενο στόχο τη προσφορά νέων ερεθισμάτων στους επισκέπτες του.

Ακολουθώντας αυτό το σκεπτικό, η διευθύντρια του Μουσείου σχεδιάζει μικρές εκθέσεις που αντλούν τη θεματολογία τους είτε από τις παγκόσμιες ημέρες είτε από το ημερολογιακό εορτολόγιο.

Οι εκθέσεις αυτές εναλλάσσονται σχεδόν κάθε μήνα και παρουσιάζονται στην είσοδο του Μουσείου.