Εκπαιδευτικές Δράσεις

Από την πρώτη ημέρα λειτουργίας του, το Τοπικό Μουσείο Μηλεών Πηλίου έχει οργανωθεί για να λειτουργεί ως εκπαιδευτικός χώρος ώστε να διατηρεί ζωντανή την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου.

Εκπαιδευτικά φυλλάδια για παιδιά στον χώρο της μόνιμης συλλογής

H επαφή με τα παιδιά ήταν από την αρχή βασικός στόχος του Mουσείου και της διευθύντριας του. Εννέα διαφορετικά εκπαιδευτικά φυλλάδια προσφέρουν στους μικρούς επισκέπτες τη δυνατότητα αλληλεπίδρασης με τα εκθέματα.

Σκοπό της δημιουργίας των φυλλαδίων ήταν η επίσκεψη στο Μουσείο να γίνει μια συναρπαστική, δημιουργική εμπειρία.

Συνεργασία Μουσείου - Σχολείου

Από το 1990, κύριος στόχος της διευθύντριας του Τοπικού Μουσείου Μηλεών ήταν η επικοινωνία με τα σχολεία και τους δασκάλους πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στον δικό τους χώρο, στο περιβάλλον της τάξης τους . Για το σκοπό αυτό μελέτησε και σχεδίασε τέσσερις Μουσειοσκευές (κινητά εκπαιδευτικά προγράμματα) που παρουσιάζουν την καθημερινή ζωή στο χωριό. Η μουσειοσκευή προσφέρει υλικό για να παρουσιαστεί το κάθε θέμα «η ελιά και το λάδι», «το σπιτικό καρβέλι», «το επάγγελμα του πεταλωτή» και «το σαμάρι», μέσα στην τάξη.

Οι Μουσειοσκευές δανείζονται δωρεάν.

Η κάθε Μουσειοσκευή περιλαμβάνει, ενημερωτικό υλικό για τον εκπαιδευτικό, πλαστικοποιημένες φωτογραφίες και σχετικό cd, αντικείμενα σχετικά με το θέμα, εκπαιδευτικό φυλλάδιο και προτάσεις δημιουργικής απασχόλησης

για τους μαθητές, προτάσεις για την παρουσίαση του υλικού στην τάξη και έντυπο αξιολόγησης
Την διακίνηση είχε αρχικά αναλάβει το Κέντρο Ερεύνης της Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών ενώ τα τελευταία χρόνια υπεύθυνος στην ευρύτερη περιοχή του Βόλου είναι ο εκπαιδευτικός Γεράσιμος Τσιμπλόυλης.

Πανελλήνιος Παιδικός Διαγωνισμός Ζωγραφικής

Η δραστηριότητα του Διαγωνισμού ξεκίνησε για πρώτη φορά το 1987 με σκοπό να  παροτρύνει μικρούς και μεγάλους να επισκεφτούν το χωριό και να γνωρίσουν την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου.

Καθώς οι συμμετοχές των παιδιών αυξάνονταν διαρκώς, το Τοπικό Μουσείο δεν ήταν σε θέση να συνεχίσει την οργάνωση αυτής της δραστηριότητας. Από το 1991 τον θεσμό ανέλαβαν το Σωματείο Φίλων του Μουσείου Μηλέων. Το Σωματείο συνέστησε κριτική επιτροπή βράβευσης και εκθέσεις με τα επιλεγμένα έργα ζωγραφικής παιδιών παρουσιάστηκαν στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης στην Αθήνα. Η προβολή αυτή έδωσε την δυνατότητα να ταξιδέψουν οι επόμενες εκθέσεις στο Παιδικό Μουσείο του Μανχάταν στη Νέα Υόρκη, στη γκαλερί Mayfair στο Λονδίνο και στο Διεθνές Μουσείο Παιδικής Τέχνης στο Όσλο.

Η επιτυχία των εκθέσεων ήταν πρωτόγνωρη. Η θετική ανταπόκριση της προβολής της Ελληνικής Παιδικής Τέχνης στο εξωτερικό ώθησε το Σωματείο των Φίλων Φίλους του Μουσείου στη δημιουργία ενός Μουσείου αφιερωμένου αποκλειστικά στην παιδική τέχνη, στην Ελλάδα.

Το Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης, εγκαινιάστηκε το 1994 στην Αθήνα. Σκοπός του ήταν η διατήρηση, μελέτη και προώθηση της παιδικής τέχνης, με στόχο  την αισθητική καλλιέργεια και την ανάπτυξη της δημιουργικότητας των παιδιών.

Στο πνεύμα συνεργασίας , το Μουσείο Μηλιών Πηλίου παραχώρησε στο νεοσύστατο Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης χαρακτηριστικά έργα από τους Διαγωνισμούς για να αποτελέσουν μέρος των μόνιμων συλλογών του.

Πανελλήνιος Διαγωνισμός