Λαογραφική Εκδήλωση

«Ελάτε στις Μηλιές. Ζήστε την Πηλιορείτικη παράδοση»

Το 1987 με την αμέριστη συμμετοχή του ζεύγους Σταμάτι σε συνεργασία με την Κοινότητα Μηλεών, τους τοπικούς τεχνίτες και τις νοικοκυρές, το Τοπικό Μουσείο οργάνωσε ένα καινοτόμο τρόπο παρουσίασης του χωριού σε διάδραση με τους επισκέπτες. Πολύ σημαντική ήταν η συμβολή της ομάδας των παιδιών του χωριού οι «Μικροί Φίλοι του Μουσείου Μηλεών». Η ομάδα αυτή δημιουργήθηκε από τη διευθύντρια του Μουσείου με σκοπό να ευαισθητοποιήσει δημιουργικά τα παιδιά σε θέματα που αφορούν στην πολιτιστική παράδοση του τόπου τους.

Το όραμα ενός «Ανοικτού Μουσείου», γινόταν πραγματικότητα καθώς οι επισκέπτες είχαν την μοναδική ευκαιρία να δουν τους τεχνίτες να δουλεύουν στον χώρο της δουλειάς τους και τις γυναίκες στο σπιτικό τους.

Στην εκδήλωση αυτή οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν το χωριό επιλέγοντας μια προτεινόμενη διαδρομή. Η διαδρομή περιλάμβανε μία ξενάγηση σε ένα από τα αξιοθέατο του χωριού, την επίσκεψη σε ένα από τα εργαστήρια όπου ο τεχνίτης δούλευε επιτόπου και σε ένα σπίτι όπου η νοικοκυρά ασχολούνταν με τις καθημερινές ασχολίες της.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε το 1987,1988 και 1989, με μεγάλη επιτυχία, πολλές δημοσιεύσεις και ενθουσιώδη σχόλια. Χωρίς την υποστήριξη από έναν κρατικό φορέα, η συνέχειά της ως θεσμός ήταν αδύνατη.