ΑΡΧΙΚΗ  |  ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΝΕΑ & ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ  |  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αρχική > Εκθέσεις > Θεματικές Περιοδικές Εκθέσεις > Έθιμα Χριστουγέννων
Έθιμα Χριστουγέννων

Η έκθεση για τα έθιμα του Δωδεκαήμερου είχε πρωτοπαρουσιαστεί στις Μηλιές το 1996 στην αίθουσα της Χριστιανικής Εστίας. Με αφορμή τη νέα εκπαιδευτική δραστηριότητα που εγκαινίασε το Τοπικό Μουσείο τον Οκτώβριο 2012 η έκθεση θα παρουσιάζεται στην είσοδο του κτιρίου που στεγάζει το Μουσείο ώστε η επαφή με το κοινό να είναι άμεση.

Στόχος είναι η γνωριμία με λιγότερα γνωστά έθιμα του Δωδεκαήμερου που ξεκινάνε με τη γιορτή των Χριστουγέννων και ολοκληρώνονται με τον αγιασμό των υδάτων τα Φώτα.

Έθιμα για τη φωτιά του δωδεκαήμερου, σύμβολο της οικογενειακής θαλπωρής, για το άναμα, το πάντρεμα και το βάπτισμά της, πληροφορίες για το στόλισμα του Χριστόψωμου με διάφορα κεντίδια και για το νόμισμα στη βασιλόπιτα που δεν λείπει από κανένα γιορτινό τραπέζι.

Η έκθεση προβάλλει τη μορφή του δικού μας Αγίου Βασιλείου – έργο του Ράλλη Κοψίδη - που έρχεται από την Καισαρεία βαστώντας πένα και χαρτί, χαρτί και καλαμάρι. Δείχνει και τους καλικάντζαρους, τον Μουρλό, τον Καλιβρούση, τον Ματρακούκο Ζυμαρορύτη - από το βιβλίο του Θάνου Βελούδιου - που ανεβαίνουν πάνω στη γη τα Χριστούγεννα και για 12 μέρες τρομάζουν και πειράζουν μικρούς μεγάλους με τις σκανταλιές τους. 

Με το εκπαιδευτικό φυλλάδιο στο χέρι τα παιδιά ανακαλύπτουν αυτές και άλλες λεπτομέρειες που κρύβει η παράδοσή μας.

Τελευταία Νέα
2/4/2014
Προγραμματισμός εκδηλώσεων από Μάρτιο έως Δεκέμβριο 2014

21/12/2013
Σημαντικές δραστηριότητες κατά το 31ο έτος λειτουργίας

2/10/2013
Το Μουσείο Μηλεών Πηλίου ΚΑΙ στο facebook

© 2013 ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΗΛΕΩΝ ΠΗΛΙΟΥ
created by clevermedia.gr