ΑΡΧΙΚΗ  |  ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΝΕΑ & ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ  |  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αρχική > Εκθέσεις > Το τρενάκι του Πηλίου
Το τρενάκι του Πηλίου
Το τρενάκι του Πηλίου

Η έκθεση μελετήθηκε, σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε το 1996 με την ευκαιρία της επαναλειτουργίας του τρένου που συνέδεε παλιά τις Μηλιές με το Βόλο.

Αρχικά στεγάστηκε στην αίθουσα του Πολιτιστικού Συλλόγου και σε χώρο που διέθεσε η Κοινότητα.

Από το 2005 σε συνεργασία με τον ΟΣΕ Βόλου, η έκθεση στεγάζεται μόνιμα στο σταθμό Μηλεών, ανοικτή στο κοινό τις μέρες και ώρες που βρίσκεται εκεί ο συρμός.
 

Με κείμενα και φωτογραφικό υλικό, η έκθεση ενημερώνει για την ιστορία του  τρένου, δίνει πληροφορίες για την κατασκευή της γραμμής - τις γέφυρες, τα τούνελ, τους τοίχους αντιστήριξης -, έργο του Ιταλού μηχανικού Εβαρίστο ντε Κίρικο  και πληροφορίες για τη λειτουργία της μηχανής.

Ένα λεπτομερέστατο παραστατικό σχεδιάγραμμα βοηθάει τον επισκέπτη να παρακολουθήσει όλη τη διαδρομή του τρένου.

Ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να γνωρίσει τις αλλαγές που έφερε στη ζωή των κατοίκων το τρενάκι όταν πρωτολειτούργησε το 1903 και να ενημερωθεί για τις προσπάθειες επαναλειτουργίας του που ξεκίνησαν το 1971 από τον Σύλλογο Φίλων του Τρένου όταν η διαδρομή κρίθηκε ασύμφορη και το τρενάκι ακινητοποιήθηκε στο σταθμό του Βόλου.

Έχουν επίσης καταγραφεί προσωπικές μαρτυρίες και αναμνήσεις των κατοίκων για το τρενάκι και διαμαρτυρίες για τον τερματισμό λειτουργίας του.

Η έκθεση παρουσιάζει αναπαραγωγές έργων του ζωγράφου Ντε Κίρικο που δείχνει το τρενάκι αλλά και έργα παιδιών που το ζωγράφισαν με το δικό τους τρόπο συμμετέχοντας στα εργαστήρια δημιουργικής απασχόλησης του Τοπικού Μουσείου Μηλεών.

Τελευταία Νέα
2/4/2014
Προγραμματισμός εκδηλώσεων από Μάρτιο έως Δεκέμβριο 2014

21/12/2013
Σημαντικές δραστηριότητες κατά το 31ο έτος λειτουργίας

2/10/2013
Το Μουσείο Μηλεών Πηλίου ΚΑΙ στο facebook

© 2013 ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΗΛΕΩΝ ΠΗΛΙΟΥ
created by clevermedia.gr