ΑΡΧΙΚΗ  |  ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΝΕΑ & ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ  |  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
 
Αρχική > Ιστορικό > Ζήστε την Πηλιορείτικη Παράδοση
  Ζήστε την Πηλιορείτικη Παράδοση
 
 

Η εκδήλωση ‘Ελάτε στις Μηλιές, Ζήστε την Πηλιορείτικη παράδοση’ οργανώθηκε για πρώτη φορά το 1986 μετατρέποντας τις Μηλιές σε ανοικτό Μουσείο. Εργαστήρια και νοικοκυριά έδιναν στον επισκέπτη τη μοναδική ευκαιρία να δει τους τεχνίτες να δουλεύουν στο εργαστήρι τους και τις Μηλιώτισσες να ασχολούνται με τις καθημερινές ασχολίες στο σπιτικό τους.

Στόχος ήταν η ίδρυση στις Μηλιές Τοπικού Κέντρου Μελέτης της Λαογραφίας σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας που δυστυχώς δεν προωθήθηκε.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε για 4 χρόνια πλαισιωμένη κάθε φορά με εκθέσεις και ομιλίες που αποσκοπούσαν στην πληρέστερη ενημέρωση για θέματα της πολιτισμικής κληρονομιάς του τόπου. 

Η εκδήλωση προκάλεσε το ενδιαφέρον Ελβετών λαογράφων – Φίλων του Εθνογραφικού Μουσείου της Γενεύης και 17 Ελβετοί επιστήμονες επισκέφθηκαν τις Μηλιές για να ζήσουν από κοντά τη μοναδική αυτή εμπειρία.
Στοιχεία της μελέτης και της καταγραφής τους παρουσιάστηκαν στο ετήσιο τεύχος απολογισμού δραστηριοτήτων του Εθνογραφικού Μουσείου της Γενεύης.

Μετά το 1989 η επανάληψη της εκδήλωσης προβλημάτισε τους εμπνευστές της αφενός γιατί  η αθρόα, ανεξέλεγκτη άφιξη επισκεπτών είχε ξεπεράσει τις δυνατότητες του χωριού για φιλοξενία και αφετέρου γιατί ορισμένοι τεχνίτες είχαν εγκαταλείψει το επάγγελμα και άλλοι είχαν φύγει από τη ζωή.

Φωτογραφικό υλικό που είχε καταγραφεί ερασιτεχνικά παραδόθηκε από τους ιδρυτές του μουσείου στο Κέντρο Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών ενώ το αρχείο τους με σχετικές βιντεοσκοπήσεις προγραμματίζεται να καταγραφεί ψηφιακά.


 

 
Τελευταία Νέα
2/4/2014
Προγραμματισμός εκδηλώσεων από Μάρτιο έως Δεκέμβριο 2014

21/12/2013
Σημαντικές δραστηριότητες κατά το 31ο έτος λειτουργίας

2/10/2013
Το Μουσείο Μηλεών Πηλίου ΚΑΙ στο facebook

© 2013 ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΗΛΕΩΝ ΠΗΛΙΟΥ
created by clevermedia.gr