ΑΡΧΙΚΗ  |  ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΝΕΑ & ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ  |  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
 
Αρχική > Εκπαίδευση
  Εκπαίδευση
 
  Κύριο μέλημα και προτεραιότητα του Τοπικού Μουσείου Μηλεών  είναι η επαφή με το παιδί και τον εκπαιδευτικό, η οργάνωση και προσφορά πολλαπλών εκπαιδευτικών  δραστηριοτήτων με βασικούς άξονες την καλλιέργεια και παροχή γνώσεων, την εξέλιξη της κριτικής σκέψης, τη διάδραση και την αισθητική απόλαυση.

Επίσκεψη Σχολικών Ομάδων
Το Μουσείο δέχεται όλο το χρόνο σχολικές ομάδες από σχολεία του Βόλου και της ευρύτερης περιοχής του νομού στα πλαίσια εκπαιδευτικών επισκέψεων.
Η υπεύθυνη του χώρου αναλαμβάνει την ξενάγηση.

Στο χώρο του Μουσείου ο επισκέπτης θα βρει 9 εκπαιδευτικά φυλλάδια που προσφέρουν στα παιδιά τη δυνατότητα να συμμετάσχουν ενεργά και να χαρούν την επίσκεψή τους μεταβάλλοντάς την σε μια ευχάριστη, δημιουργική εμπειρία.
Τα φυλλάδια  ‘Ψάξε και βρες. Ρώτα και μάθε. Ζωγράφισε και διασκέδασε! ’, είναι και  χρήσιμο υλικό για τον εκπαιδευτικό.

Η επικοινωνία με εκπαιδευτικούς και η ανταλλαγή απόψεων είναι πολύ σημαντική και βοηθάει το Μουσείο να αναπτύξει τις εκπαιδευτικές δραστηριότητές του.

Ακολουθώντας  το σύγχρονο πνεύμα συνεργασίας Μουσείου –Σχολείου  το Μουσείο δανείζει Μουσειοσκευές – κινητά εκπαιδευτικά προγράμματα - προσφέροντας στον εκπαιδευτικό τη δυνατότητα να παρουσιάσει στη τάξη του ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα με ένα συγκεκριμένο θέμα.
Εναπόκειται στον δάσκαλο να μεταδώσει στα παιδιά τις γνώσεις ανάλογα με την έμπνευσή του, τη δημιουργική του διάθεση και τον ενθουσιασμό του.

Η μελέτη των  μουσειοσκευών του Μουσείου η ελιά και το λάδιτο ψωμίτο σαμάριτο επάγγελμα του πεταλωτή, η προστασία του περιβάλλοντος βασίστηκε στην επί τόπου έρευνα και εμπλουτίστηκε και με τοπικό φωτογραφικό υλικό έτσι ώστε να προβάλλεται η τοπική ιδιαιτερότητα.
 
Οι  μουσειοσκευές του Τοπικού Μουσείου Μηλεών  απευθύνονται σε μαθητές Γ΄- ΣΤ΄ Δημοτικού. Κατάλληλα προσαρμοσμένο από το δάσκαλο, το υλικό μπορεί να παρουσιαστεί σε μικρότερα ή  μεγαλύτερα παιδιά.

ΤΙ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ Η ΜΟΥΣΕΙΟΣΚΕΥΗ

• Ενημερωτικό υλικό για τον εκπαιδευτικό
• Φωτογραφίες σε Α4 πλαστικοποιημένες για έκθεση στην τάξη
• Αντίστοιχες διαφάνειες
• Σχετικό CD
• Αντικείμενα σχετικά με το θέμα
• Εκπαιδευτικό φυλλάδιο για τους μαθητές
• Προτάσεις για την παρουσίαση του υλικού στην τάξη
• Προτάσεις για δημιουργική απασχόληση παιδιών
• Έντυπο αξιολόγησης 

Το Μουσείο Μηλεών διατηρεί το copyright όλων των Μουσειοσκευών.    

Με τη διακίνηση των Μουσειοσκευών το Τοπικό Μουσείο Μηλεών έχει διευρύνει τις εκπαιδευτικές του δραστηριότητες λειτουργώντας ως εκπαιδευτικός φορέας και εκτός Μουσείου.

Διακίνηση Μουσειοσκευής

Η μουσειοσυσκευή δανείζεται δωρεάν. Ο εκπαιδευτικός Γεράσιμος Τσιμπλούλης έχει αναλάβει τη διακίνηση στην ευρύτερη περιοχή του Βόλου. Με πρωτοβουλία και ευθύνη του οι Μουσειοσκευές έχουν ταξιδέψει στα Πομακοχώρια της Θράκης και σε σχολεία της Φθιώτιδας. Χρησιμοποιήθηκαν επίσης από φοιτητές των Παιδαγωγικών Τμημάτων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στις πρακτικές τους. 

Γεράσιμος Τσιμπλούλης  Τηλ: 24210 82869

Οι μικροί φίλοι του Μουσείου

Η επαφή του Μουσείου με παιδιά που ζουν μόνιμα στις Μηλιές αλλά και με παιδιά επισκεπτών ενδιέφερε ζωηρά το Τοπικό Μουσείο. Για το σκοπό αυτό δημιουργήθηκε η ομάδα των μικρών φίλων.
Οι μικροί φίλοι του Μουσείου συγκεντρώνονται και δραστηριοποιούνται κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες και την περίοδο των εορτών συμμετέχοντας σε ποικίλα εκπαιδευτικά και εικαστικά εργαστήρια που πλαισιώνουν περιοδικές εκθέσεις του Μουσείου.

Πανελλήνιος Διαγωνισμός Παιδικής Ζωγραφικής

Με στόχο την προσέλκυση μεγαλύτερου αριθμού μικρών σε ηλικία επισκεπτών ώστε να γνωρίσουν την τοπική ιστορία και λαογραφία, το Τοπικό  Μουσείο  Μηλεών προκήρυξε το 1987  Πανελλήνιο Διαγωνισμό Παιδικής Ζωγραφικής.
Τα επόμενα χρόνια η ολοένα αυξανόμενη συμμετοχή ξεπέρασε τις δυνατότητες οργάνωσης του διαγωνισμού από το Τοπικό Μουσείο και από το 1991 την προκήρυξη και τις αντίστοιχες εκθέσεις με τα επιλεγμένα έργα ανέλαβε το Σωματείο Φίλων του Μουσείου Μηλεών Πηλίου.
Με την ίδρυση στην Αθήνα Μουσείου Ελληνικής Παιδικής Τέχνης Ν.Π.Ι.Δ. μη κερδοσκοπικό φορέα αναγνωρισμένο από το Υπουργείο Πολιτισμού, το Τοπικό Μουσείο Μηλεών Πηλίου παραχώρησε επιλεγμένα έργα από τους ετήσιους διαγωνισμούς παιδικής ζωγραφικής που είχε προκηρύξει ενώ τα υπόλοιπα έργα παραμένουν στα αρχεία του στις Μηλιές.

 
Τελευταία Νέα
2/4/2014
Προγραμματισμός εκδηλώσεων από Μάρτιο έως Δεκέμβριο 2014

21/12/2013
Σημαντικές δραστηριότητες κατά το 31ο έτος λειτουργίας

2/10/2013
Το Μουσείο Μηλεών Πηλίου ΚΑΙ στο facebook

© 2013 ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΗΛΕΩΝ ΠΗΛΙΟΥ
created by clevermedia.gr