ΑΡΧΙΚΗ  |  ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΝΕΑ & ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ  |  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αρχική > Εκθέματα
Εκθέματα

Το Τοπικό Μουσείο Μηλεών του Δήμου Νοτίου Πηλίου παρουσιάζει την ιστορία του χωριού και την παραδοσιακή ζωή των κατοίκων προβάλλοντας τα εκθέματά του κατά ενότητες με κείμενα και πλούσιο φωτογραφικό υλικό.  Τα αντικείμενα έχουν επιλεγεί για να παρέχουν μια κατατοπιστική εικόνα του κάθε θέματος.

Στην είσοδο του Μουσείου δεσπόζει αντίγραφο της σημαίας της Επανάστασης του Πηλίου που ύψωσε ο 'Ανθιμος Γαζής στις 7 Μαΐου 1821 στις Μηλιές, παρουσιάζονται δύο χαρακτηριστικές τοπικές ενδυμασίες και αντίγραφο του χάρτη που τύπωσε ο Γαζής στη Βιέννη.

Στο εσωτερικό του Μουσείου ο περιορισμένος εκθεσιακός χώρος επέβαλε την παρουσίαση των εκθεμάτων σε πανό που θυμίζουν τις σελίδες ενός τεράστιου εικονογραφημένου βιβλίου με κατατοπιστικά κείμενα, πλούσιο  φωτογραφικό υλικό και αντικείμενα επιλεγμένα για να παρέχουν μία πιο ολοκληρωμένη εικόνα του κάθε θέματος.

Ξεκινώντας από τη Μυθολογία του Πηλίου και την αναφορά στο μαντείο του Απόλλωνα που λειτουργούσε από τον 5π.Χ. αιώνα στην περιοχή, ο επισκέπτης ενημερώνεται για την ίδρυση και λειτουργία της Μηλιώτικης Σχολής και το έργο των Μηλιωτών λογίων της εποχής του Διαφωτισμού, Γαζή, Κωνσταντά και Φιλιππίδη.
Ένα πανό είναι αφιερωμένο στο τρενάκι του Πηλίου και άλλο στο λαϊκό ζωγράφο Θεόφιλο που έζησε για λίγο στο χωριό. Πληροφορίες υπάρχουν επίσης  για την εποχή της άνθησης του χωριού στις αρχές του 20ου αιώνα αλλά και για την πυρπόληση από τους Γερμανούς το ’43 και την καταστροφή από τους σεισμούς του ΄55.
Παράλληλα ξεδιπλώνεται στα πανό η παραδοσιακή ζωή των κατοίκων με εικόνες και στοιχεία για επαγγέλματα που σιγά - σιγά σβήνουν όπως του σιδερά και του φανοποιού, του σαμαρά και του πεταλωτή, του λιθογλύπτη και του ξυλογλύπτη καθώς και εικόνες από τις πολλαπλές ασχολίες των γυναικών. Εκτίθενται επίσης υφαντά και εργόχειρα της Μηλιώτισσας νοικοκυράς.

Τελευταία Νέα
2/4/2014
Προγραμματισμός εκδηλώσεων από Μάρτιο έως Δεκέμβριο 2014

21/12/2013
Σημαντικές δραστηριότητες κατά το 31ο έτος λειτουργίας

2/10/2013
Το Μουσείο Μηλεών Πηλίου ΚΑΙ στο facebook

© 2013 ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΗΛΕΩΝ ΠΗΛΙΟΥ
created by clevermedia.gr