ΑΡΧΙΚΗ  |  ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΝΕΑ & ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ  |  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
 
Αρχική > Ιστορικό
  Ιστορικό
 
 

Το Τοπικό Μουσείο στεγάζεται στην έδρα της Δημοτικής Ενότητα Μηλεών και παρουσιάζει την πολιτισμική κληρονομιά του τόπου προβάλλοντας την τοπική ιστορία και την καθημερινή ζωή των κατοίκων του χωριού.

Η ιστορία του μουσείου ξεκινάει το 1982 όταν με ιδιωτική πρωτοβουλία εγκαινιάζεται  στις Μηλιές μία μικρή ιδιωτική συλλογή ιστορικών και λαογραφικών τεκμηρίων. Το πρώτο εκείνο ‘μουσείο’, όπως το ονόμασαν οι κάτοικοι, στεγάστηκε σ’ ένα παλιό πεταλάδικο ημιερειπωμένο που επισκευάστηκε με κάθε σεβασμό στην τοπική αρχιτεκτονική.

Για τη συγκέντρωση υλικού αναζητήθηκαν, συγκεντρώθηκαν και καταγράφηκαν πληροφορίες  και δημιουργήθηκε φωτογραφικό αρχείο για την ιστορία και λαογραφία του τόπου. Ερευνήθηκαν στοιχεία της μυθολογίας του Πηλίου, συγκεντρώθηκε υλικό για το μαντείο του Κορωπαίου Απόλλωνα που χρησμοδοτούσε από τον 5π.Χ. αιώνα στην παραλιακή περιοχή της Κορόπης Μηλεών, μελετήθηκε ο πλούτος της Μηλιώτικης Σχολής που ίδρυσαν οι τρεις Μηλιώτες Διδάσκαλοι του Γένους, Ανθιμος Γαζής,  Γρηγόριος Κωνσταντάς και Δανιήλ Φιλιππίδης, βρέθηκαν στοιχεία  για το τρενάκι του Πηλίου, καταγράφηκαν πολλές πληροφορίες για τη ζωή στο χωριό, την καθημερινή παραδοσιακή ζωή, τις καθημερινές ασχολίες των γυναικών, τη ζωή του αγρότη, τα τοπικά  εργαστήρια, τα ήθη και έθιμα της περιοχής.   

Στόχος των ιδρυτών ήταν να προσφέρουν στους επισκέπτες Έλληνες και ξένους κάθε ηλικίας μία πρώτη γνωριμία με τις Μηλιές.


Στη διάθεση των επισκεπτών υπήρχε ενημερωτικό φυλλάδιο σε ελληνική, αγγλική και γαλλική γλώσσα, αφίσα με το μαγευτικό τοπίο του σταθμού του τρένου, κάρτες με τοπικά θέματα και τοπογραφικός χάρτης με όλα τα αξιοθέατα παροτρύνοντας τους επισκέπτες να ανακαλύψουν μόνοι τους όλο το χωριό. 

Παράλληλα οργανώθηκαν ομιλίες για τις Μηλιές και με αφορμή την έκδοση μονογραφίας για το σαμάρι, σχεδιάστηκε περιοδεύουσα έκθεση η οποία εμπλουτίστηκε με εικόνες και στοιχεία του χωριού για να ταξιδέψει στην Ελλάδα και στο εξωτερικό προσελκύοντας νέους επισκέπτες στις Μηλιές.

Το 1986 οργανώνεται η εκδήλωση ‘Ελάτε στις Μηλιές, ζήστε την Πηλιορείτικη παράδοση’ με στήριξη της Κοινότητας Μηλεών, της Χριστιανικής Εστίας, του τοπικού Πολιτιστικού Συλλόγου Γρηγόριος Κωνσταντάς,  και τη συμμετοχή και συνεργασία πολλών κατοίκων του χωριού.
Τα επόμενα τέσσερα χρόνια για ένα Σαββατοκύριακο, οι Μηλιές ανοίγουν την πόρτα τους στους ξένους και λειτουργούν σαν ένα ζωντανό ανοικτό Μουσείο.

Το 1987 εκθεσιακό υλικό της ιδιωτικής συλλογής δωρίζεται στην Κοινότητα Μηλεών για να δημιουργηθεί το Κοινοτικό Τοπικό Μουσείο.
Εμπλουτισμένο με νέα αποκτήματα, το Μουσείο θα στεγαστεί στο νέο ιδιόκτητο κτίριο της Κοινότητας στην κεντρική πλατεία.
Το Κοινοτικό Τοπικό Μουσείο διοικείται από τριμελή επιτροπή με Πρόεδρο τον εκάστοτε Πρόεδρο Κοινότητας και μέλος του Δ.Σ. την Διευθύντρια του Κ.Ε.Ε.Λ. της Ακαδημίας Αθηνών ενώ η δωρήτρια ορίζεται Διευθύντρια υπεύθυνη εκπαιδευτικών και εικαστικών δραστηριοτήτων. 

Τα επόμενα χρόνια το εκπαιδευτικό έργο του Μουσείου διευρύνεται.

Ακολουθώντας το σύγχρονο πνεύμα συνεργασίας Μουσείου – Σχολείου, το Μουσείο μελετάει, σχεδιάζει και διακινεί δωρεάν 5 Μουσειοσκευές: η ελιά και το λάδι – από το στάρι στο ψωμί - το σαμάρι – το επάγγελμα του πεταλωτή – προστασία του περιβάλλοντος.
Με τη διακίνηση των μουσειοσκευών το Μουσείο λειτουργεί ως εκπαιδευτικός φορέας και εκτός Μουσείου.


Παράλληλα το Μουσείο οργανώνει στις Μηλιές καλοκαιρινές εκθέσεις σε συνεργασία με τον πολιτιστικό σύλλογο Γρηγόριος Κωνσταντάς που πλαισιώνονται από εκπαιδευτικά και εικαστικά προγράμματα για παιδιά.
Οι εκθέσεις

  • Το τρενάκι του Πηλίου 
  • Προστασία του περιβάλλοντος
  • Οι  Μηλιές του χθες
  • Το  παιδί και το παιχνίδι
  • Το παιχνίδι στον κόσμο
  • Το έργο της UNICEF
  • Ο λαϊκός ζωγράφος Θεόφιλος
  • Η Αργοναυτική Εκστρατεία
  • Ο Κένταυρος Χείρων

προβάλλονται στα ΜΜΕ προσελκύοντας στις Μηλιές επισκέπτες Έλληνες και ξένους κάθε ηλικίας. 

Με την εφαρμογή του προγράμματος ‘Καποδίστριας ’ το Μουσείο αποκτά την υπόσταση Ν.Π.Δ.Δ..

Με το πρόγραμμα Καλλικράτης το Τοπικό Μουσείο περιέρχεται στο Δήμο Νοτίου Πηλίου.

Το 2012 γιορτάζοντας 30 χρόνια λειτουργίας εγκαινιάζεται νέα εκπαιδευτική δραστηριότητα και οργανώνει στην είσοδο του κτιρίου που στεγάζει το  Μουσείο θεματικές περιοδικές εκθέσεις μικρής διάρκειας με σκοπό να παραμένει το Μουσείο ένας ζωντανός, δημιουργικός φορέας.
  
Συμπληρώνοντας το 2012 τριάντα χρόνια λειτουργίας, το Τοπικό Μουσείο Μηλεών που σήμερα ανήκει στο νεοσύστατο Δήμο Νοτίου Πηλίου, στηρίζεται στο έργο που έχει δημιουργήσει για να διαφυλάξει και να διατηρήσει τα στοιχεία της τοπικής ιστορίας και παράδοσης.

 
Τελευταία Νέα
2/4/2014
Προγραμματισμός εκδηλώσεων από Μάρτιο έως Δεκέμβριο 2014

21/12/2013
Σημαντικές δραστηριότητες κατά το 31ο έτος λειτουργίας

2/10/2013
Το Μουσείο Μηλεών Πηλίου ΚΑΙ στο facebook

© 2013 ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΗΛΕΩΝ ΠΗΛΙΟΥ
created by clevermedia.gr